Când bula imobiliară din România se termină la tribunal. Fără apartament și cu banii luați, realitatea dramatică a zeci de români

de: Ozana Mazilu
21 06. 2024

Agitație mare, de curând, în fața sediului central DIICOT. Peste 20 de persoane au venit să depună plângere împotriva unui dezvoltator imobiliar pe care îl acuză că le-a dat o țeapă de zeci de mii de euro.

Oamenii spun că au fost înșelați acum câțiva ani să plătească în avans sau chiar în totalitate pentru niște apartamente care, în prezent, urmează să fie vândute altora.

De la speranțe la disperare

Între anii 2018-2020, Nistor Florentina, un dezvoltator imobiliar din Chiajna, a început construcția a două blocuri în zonă. Femeia ar fi vândut apartamentele înainte de finalizarea imobilelor, printr-un pre-contract de vânzare-cumpărare. După ce ar fi încasat banii, a dispărut și nimeni nu a mai putut lua legătura cu ea. Când au vrut să se mute în noile apartamente, surpriză! Oamenii au realizat că vânzătorul nu avea nicio intenție să semneze contractele de vânzare-cumpărare, conform Adevarul.

Deși banii au fost plătiți, unele sume în avans, altele chiar în totalitate, Nistor Florentina amâna mutarea cu diverse pretexte, iar ulterior nu mai răspundea la telefon. Recent, păgubiții au aflat că blocurile sunt executate silit, iar licitația are loc mâine, la ora 14.00. „Avem de-a face cu un grup infracțional organizat, nu cu niște ageamii. Ei sunt niște infractori. Treaba a fost gândită dinainte, premeditată, știau foarte bine ce fac”, a declarat unul dintre păgubiți pentru „Adevărul”. Aproximativ 60 de procese sunt pe rol, oamenii dorindu-și banii înapoi sau apartamentele promise.

Odiseea tunului imobiliar

Schema frauduloasă s-a întins pe parcursul a șase ani, acuză oamenii. În ianuarie 2024, dezvoltatorul a emis un bilet de ordin în valoare de 20 de milioane de euro, cu o scadență de trei luni, pe care nu l-a putut achita. Aceasta a fost o strategie pentru a bloca orice recuperare a banilor. După emiterea biletului, executorul a evaluat apartamentele în doar patru zile, publicând licitația pe 20 mai. „Pe 28 mai, noi am aflat că ne execută blocul în 12 iunie, că se vinde la licitație”, au explicat păgubiții.

Oamenii acuză că au plătit sume uriașe și s-au trezit și fără bani și fără locuințe. Executorul i-a chemat să se înscrie la masa credală, dar sumele primite vor fi mult mai mici decât cele plătite inițial. „Urmează să primim un procent extrem de mic din cauza unui document fals”, au spus aceștia. În 2018, Corina Nedelea a cumpărat patru garsoniere achitate integral cu 94.000 de euro. „Nu ne-am mutat pentru că nu avem semnate contractele de vânzare-cumpărare”.

Speranța la DIICOT

Oamenii speră ca DIICOT să blocheze licitația. Beatrice Casandroiu, care a cumpărat un apartament în 2020, afirmă că totul a fost planificat încă din acel an.

„Nu știu ce mai putem face acum decât să ne adresăm DIICOT. Poate reușesc să oprească licitația de mâine. Sperăm ca justiția din România să-și facă treaba și să nu protejeze pe nimeni politic”.

Păgubiții, aproximativ 170 de familii, sunt disperați și plângerile depuse la DIICOT sunt ultima lor speranță. „Nu vom renunța și vom face tot posibilul să ne recuperăm banii. Să plătească pentru infracțiunile comise”, au declarat ei, hotărâți să continue lupta pentru dreptate.